Hvad er Kapok?
Mange snakker om kapok – hvad er det egentlig for noget?
Kapok vokser i kapsler på træer - kæmpemæssige træer, der kan blive op til 70 meter og bære mere end 3000 frøkapsler. Det er i disse frøkapsler vi finder kapok, som er naturfibre af frøhår. Fibrene er mellem 1 og 3 cm. lange.
Kapoktræet vokser vildt i Asiens, Østafrikas og Sydamerikas regnskove. Kapok anses i mange lande som et helligt træ. Mayaerne kalder kapoktræet for "verdenstræet". Derfor fik træet også lov til, at blive stående ved rydninger i de tropiske regnskove.
Kapok er den letteste naturfiber i verden (ca. 6 gange lettere end bomuld). De lette fibre gør kapokken usædvanlig lækker silkeagtig at føle på og ikke uden grund, at kapoktræet også har kælenavnet "Silkebomuldstræet".
Kapok blev i gamle dage anvendt som stoppemateriale i madrasser, tøjdyr og redningsveste, idet det kun vanskeligt fugtes og sammenpresset kan bære sin vægt 30-40 gange.
Kapok og allergi!
Kapok kan især anbefales til allergikere, da fibrene indeholder et bitterstof, der virker antibakterielt og antimikrobielt. Støvmider kan ikke leve og formere sig i puder, dyner og madrasser med kapok, derfor meget velegnet til personer med støvmideallergi.
N-Sleep har været i dialog med viden og allergicentre i Danmark, Sverige, Tyskland, Belgien, Malaysia, Thailand og New Zealand. Specielt har det været interessant, at tale med de forskellige lande i Asien hvor der stadig bruges meget kapok i madrasser og puder, men ingen af dem N-Sleep har været i kontakt med, har hørt om tilfælde, hvor kapok har været årsag til allergiske reaktioner.
N-Sleep har også forestået test af frisk kapok på Department of Parasitology, Faculty of Medicine Siriraj Hospital, Mahidol University Bangkok, Thailand. Denne test forløb over 3 mdr. og viste klart, at der ikke kan leve støvmider i kapok.
Desuden fik de også undersøgt en 77 år gammel madras, som viste der ikke var nogen spor af hverken skimmel svampe eller anden bakteriedannelse.
Kapok og børns søvn
Specielt dyner og madrasser er et rigtig godt valg til børn. (også til voksne – men det kommer senere) Mange børn sparker dynen af og natten fordi de har det varmt. Men når de får det for koldt kan de fleste børn ikke selv tage dynen på igen. Derfor vågner de og kalder på mor eller far.
Mange erfaringer og undersøgelser har vist at børn, der sover med kapok dyner i langt højere grad beholder dynen på.
Hvis du har et varmt barn, der ligefrem sveder meget om natten er kapokdynen et genialt valg. Kapok er dels temperatur regulerende (fibrene er små voksagtige hule rør med indkapslet luft) og reflekterer varmen på en behagelig måde. Dette sammenholdt med, at kapok ikke suger fugt gør, at dit barn ikke vil opleve at vågne og være gennemblødt.
Kapok og voksne
Hvis du har læst afsnittet omkring kapok og børn, så er det selvfølgelig til dels en gentagelse.
Kapok er virkelig temperatur regulerende og du sveder ikke på samme måde, som bruger du dyne med dun. Både min mand og jeg kunne godt vågne midt om natten og have det rigtig varmt og have svedeture. Det er simpelthen slut.
Har du madrasser, som IKKE trænger til udskiftning, kan du med fordel købe rullemadras eller topmadras, hvis du gerne vil opnå kapokkens effekt.
Du vil blive overrasket over denne virkning.
Kapok og økologi
Kapok er ligesom bomuld et naturligt forekommende råstof og 100% biologisk nedbrydeligt. Kapok vokser ikke i monokulturer, men er vildtvoksende. Derfor bliver der ikke brugt hverken kemikalier eller kunstgødning. Det naturlige kredsløb er derved sikret lige fra dyrkning til bortskaffelse.
Ved brug af kapok belaster man ikke miljøet. Al forarbejdning og produktion sker manuelt og der er ingen spildprodukter. Co2 udslip forekommer "kun" når kapokken bliver transporteret.